Artikel Carré van Bloemendaal haalt kolommen MONUMENTAAL

Dit najaar bezochten wij het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Meerenberg aan de rand van de Kennemerduinen. Architect Heiko Hulsker en bouwpartner Heilijgers doken in de ziel van deze bouwvallige ‘Carré van Bloemendaal’ om het te restaureren en een nieuwe bestemming te geven in de vorm van 44 appartementen en woningen. Heilijgers publiceerde het in e-zine. MONUMENTAAL, veelzijdig magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen, was zo prettig verrast dat zij het artikel graag overnamen.

Van steen
In het drie maal per jaar verschijnende e-zine hebben we gekozen voor een toegankelijke stijl, waarbij naast technische aspecten vooral ook de drijfveren en soms emoties van betrokkenen aan bod komen. Deze e-zines zijn hier te lezen. Soms vind je in de meest voor de hand liggende onderwerpen een verhaal. Zoals ‘Is restauratievastgoed van steen?’ Oh ja? ‘En uit hoeveel soorten bestaat dit gebouw dan? En hoe is alles weer tot een eenheid gemaakt? Een monnikenwerk van zoeken, slijpen en op kleur brengen blijkt dan een ineens heel verhaal op te leveren dat heel bepalend is voor het nieuwe blazoen. Afpellen, de tijd nemen voor een fijn menselijk gesprek, doorvragen en in Bloemendaal laten wat daar hoort te blijven.

Ziel blootleggen
Heel mooi was ook de uitspraak dat je met elkaar eigenlijk de ziel van een gebouw blootlegt. En dat als leveranciers alleen naar hun uren hadden gekeken, het waarschijnlijk niet goed was gekomen. Wie daar nu rond de locatie loopt, voelt de rijke historie. Hier wil je wonen. Iedereen heeft het Carré en de restauratie ervan met liefde omringd. Het is de bepaald niet-gebruikelijke taal in vastgoed die zo langzamerhand begint op te vallen als typisch Heilijgers. Want natuurlijk hebben ontwikkelaars en bouwers is de neiging om het te hebben over vierkante meters. kuubs en joules. Maar het is vooral de mix die de beton uithardt.

En dan ineens blijkt dat mensen lezen wel degelijk lezen. Ondanks wat alle beeldfetisjisten ons willen doen geloven. Wie schrijft, blijft. Heilijgers is een van onze klanten die durft te kiezen voor verrassing en ontwapening. In onze optiek is het de enige manier waarop verhalen als deze blijven hangen. Dat MONUMENTAAL dat ook zo ziet, is niet alleen de bevestiging dat deze aanpak werkt, maar ook een geweldige erkenning. Voor het Carré, voor Heilijgers en voor ons.

Je ziel blootleggen?

Wie zal het zeggen…