Delamine | Elements for life

Delamine, een joint venture van AKZO en Tosoh Corporation, wilde een eigentijdse en functionele website en sales presentatie. Eén die zowel de bestaande klant, potentiële werknemer als het thuisfront zou aanspreken. Maar hoe doe je dat? Hoe kweek je nu een beetje meer begrip voor allerlei stofjes waar de gemiddelde Nederlander bij scheikunde al niets van begreep . Heel simpel vonden wij: duidelijk maken wat die betekenen voor ons dagelijks leven.

De grondstoffen (amines) van Delamine hadden een referentiekader nodig. Ons basisidee was om aan de hand van enkele kleine cases te demonstreren dat er eigenlijk geen dag voorbij gaat zonder Delamine. Theezakjes, skateboards, asfalt: de stofjes die Delamine maken overal onderdeel van uit. We vertaalden dit in de pay-off: ‘Delamine. Elements for life.’ Ook onze kreet ‘Better Together’ wordt intern nog steeds gebruikt.

Website
Om dat principe heen zijn we verder gaan bouwen. Het gaf houvast, want oh ‘waar waren we aan begonnen?’ Een week eenzame opsluiting met Wikipedia leverde ons zodanig verrassende inzichten op dat we werden gewezen op de vacature product mananagement. We droomden inmiddels in groene barrels en IBC’s. Schouder-aan-schouder met de marketing manager – wel een afgestudeerd chemicus – sleutelden we het geheel in elkaar. De vormgeving van de website toont de breedte van het assortiment en de logistiek. De SEO zorgde direct voor een verdubbeling van het aantal bezoekers.

Storytelling op de homepage
Qua techniek is in de site gebruik gemaakt een open CMS wat Delamine alle vrijheid geeft om zelf tekst en beeld toe te voegen. Helaas is dat de afgelopen jaren een tikkeltje te voortvarend gebeurd, waardoor op dit moment alleen nog een soort van Pickwick-glas te zien is. Het beeldconcept is daarmee ter ziele. Sommige dingen kun je dus toch beter niet uitbesteden.

Onderstaand laten we je ons oorspronkelijke idee graag nog een keer zien. In de vorm van een slider passeerde de crux van de product-marktcombinaties van Delamine direct op de homepage. Later werd dat een wisselbeeld bij een ‘refresh’. Zo helder en toegankelijk kan de wereld van een chemiereus zijn. Je moet het alleen even willen zien.

CASE 1 - PAPER STRENGTHENER

In 1908 vond Thomas Sullivan, thee-importeur uit New York per ongeluk het theezakje uit. Sullivan had kleine, zijden zakjes thee gevuld om naar potentiële klanten te sturen. In plaats van de zakjes te legen in de theepot deden de klanten ze in hun geheel in de pot. Een nieuwe en verheugende vondst die de productie van de theezakjes op gang bracht. Zijde werd daarbij vervangen door papier. Saillant detail: Delamine levert de grondstoffen om de zakjes stevig te houden als u ze onderdompelt. Cheers!

CASE 2 - BLEACH ACTIVATORS

Als u het oude mensen vraagt was de witte was vroeger witter. Ze hingen die ‘s maandags buiten. Het witgoed werd in de bleek gezet en daarna in de soda op het gas. Ze boenden de kleding op een wasbord met groene zeep, waarna er werd gespoeld met blauwselwater. Vandaag de dag hebben machines ons van deze handenarbeid verlost. Dit mede dankzij Delamine. Wij leveren namelijk de de grondstoffen voor bleach activators – u weet wel die veelal blauwe puntjes in uw wasmiddel – waarmee u nu op lagere temperatuur schoon wast. 

CASE 3 - BITUMEN CHEMICALS

Asfalt wordt al lang gebruikt. De Mesopotamiërs maakten er baden waterdicht mee, de Feniciërs hun schepen. In 625 v. Chr. al staat het eerste wegdek van asfalt te boek in Babylon. Toch duurde het tot 1870 voor de Belgische chemicus Edmund J. Desmedt het moderne asfaltbeton uitvond. In 1900 patenteerde Frederick J. Warren een nieuw soort gemaakt van mineraalaggregaat (zand en grind) en een bindmiddel – de bitumen – dat sindsdien op grote schaal wordt toegepast. Een combinatie die door onze grondstoffen krachtig bijeen wordt gehouden. Zo staat Delamine aan de basis van uw mobiliteit. 

CASE 4 - FUNGICIDES

Om onze voedselproductie veilig te stellen zijn gewasbeschermers onmisbaar. Dit als gevolg van de schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Waren dit in de jaren ’40 nog paardenmiddelen, vanaf de jaren tachtig is er een scala aan bestrijders ontwikkeld dat mikt op effectiviteit en milieuvriendelijkheid. Hoofdbestanddeel in onze gewasbeschermers zijn EBCD’s die vooral bladziekten voorkomen. Zo zorgt Delamine ervoor dat uw dagelijks (tarwe)brood, maar ook uw aardappelen, tomaten, fruit en groenten op tafel staan.

CASE 5 - LUBE OIL AND FUEL ADDITIVES

Wie ooit geprobeerd heeft een gat in het plaatwerk van een oude auto te repareren of een vermolmd kozijn te dichten weet wat epoxy curing agents zijn. Ze zitten in dat doorgaans kleine gekleurde streepje dat de massa omvormt tot een harde substantie. Deze hardener vormt de basis voor de schalen van boten, cement, floortoppings of lijm. Maar het zorgt er ook voor dat metaallakken eerder drogen. Zelfs windturbines worden ermee gecoat. Deze duurzame, beschermende laag voorkomt lastig onderhoud.

CASE 6 - URETHANE CHEMICALS

Zegt polyurethaan of PU u weinig? Kijk dan eens om u heen. Grote kans dat veel van uw spullen hiervan gemaakt zijn. Zo is uw auto ermee gespoten, skeeleren uw kinderen erop, wordt het toegepast in elastische kleding, in kussens, matrassen en de stoel waar u op zit! Maar ook koelkasten, isolatiemateriaal of purschuim. PU is niet belastend voor het milieu. Het is namelijk smeltbaar en kan opnieuw worden verwerkt. Delamine levert de katalysator voor een unieke samensmelting. A sustainable development.

CASE 7 - CHELATING AGENTS

Chelating agents maken ons dagelijks leven stukken gemakkelijker. Ze binden vrije metalen wat tal van gunstige effecten heeft. Zoals voor de conservering van voedsel, het verzachten van shampoo, zeep-, wasgoed. Of voor in sportdrankjes. Ja zelfs in de stoel van uw tandarts. Daar wordt uw wortelkanaalbehandeling een beetje comfortabeler. Dit door de irrigatie van het wortelkanaal en het afvangen van vrijkomende metaaldeeltjes. Natuurlijk krijgt u het voor uw kiezen, maar weet dat Delamine erger voorkomt. 

CASE 8 - EPOXY CURING AGENTS

Wie ooit geprobeerd heeft een gat in het plaatwerk van een oude auto te repareren of een vermolmd kozijn te dichten weet wat epoxy curing agents zijn. Ze zitten in dat doorgaans kleine gekleurde streepje dat de massa omvormt tot een harde substantie. Deze hardener vormt de basis voor de schalen van boten, cement, floortoppings of lijm. Maar het zorgt er ook voor dat metaallakken eerder drogen. Zelfs windturbines worden ermee gecoat. Deze duurzame, beschermende laag voorkomt lastig onderhoud.

CASE 9 – PIPERAZINE FLAKES

In 1928 ontdekte Alexander Fleming het eerste antibioticum. Het betekende een doorbraak in de bestrijding van ziektekiemen. Er werd gesproken van een ‘wondermiddel’ dat een grote effectiviteit koppelde aan geringe bijwerkingen. Sindsdien stonden de ontwikkelingen niet stil. De huidige generatie antibiotica kent toepassingen voor zowel mens als dier. Ook is onze Piperazine een belangrijk bestanddeel van Viagra. Maar denk ook aan brandwerende toepassingen. Hot stuff!   

Ook behoefte om een moeilijk verhaal tastbaar te maken?

Met een beetje chemie zijn we al halverwege!