Techniek, food processing én culinaire beleving: het komt allemaal bij elkaar bij BOSKA. Wat ze doen? Daar schaven ze elke dag aan. Want zijn het nu cheesewares of food tools? In elk geval alles om kaas te bewerken en te serveren, maar inmiddels ook om andere food als chocola of salades te bereiden. Op het hoofdkantoor in Bodegraven begrijpen ze als geen ander dat wie komend uit een niche, de goede dingen moet doen en op de juiste plekken moet zijn om kampioen te worden. Zo’n beetje vier jaar hadden we een heerlijke kaasplank voor de kop passeerde ons alles waar een tekstkantje aan zat. De stappen die BOSKA nationaal en internationaal nu maakt zijn prachtig. Sommige liefdes heb je maar voor even. Tot de messen komen. Dan is het net showbizz.
Productcatalogi, wervingsadvertenties, verpakkingsteksten, folders, voice-overs, songteksten, persberichten, e-mailings, SEO en de BOSKA Story: het was een flinke brok. BOSKA zat in een stevige zoektocht naar haar identiteit en positionering. Maar het leuke aan verbouwingen is: de verkoop gaat gewoon door.
We love cheese
Martijn Bos – vierde generatie van het flamboyante soort – ging voorop in de strijd. Het familiebedrijf werd hofleverancier, hij zette als Peter Stuyvesant zelf voet in New York, engageerde fotografen die met hem de internationale grenzen opzochten en BOSKA won een kwartet ‘Red Dots’ voor unieke staaltjes productontwikkeling. Online breidde het de e-commerce en webshop stevig uit is het een B Corp groette het ondertussen Loeki de Leeuw.
Kaashelden
Een van de allerleukste dingen in de melting pot was het branding boekje ‘Kaashelden’. Hiervoor mochten we chefs, recensenten, makers en verkopers interviewen. Wat hadden zij met kaas? En vooral: wat hadden zij met BOSKA? Het werd een wonderlijke reis. Van Le Garage tot de Deventer Brink. En van knisperende kaaskristallen met koude rode wijn tot de ammoniakluchten van blauwader in een Franse spoortunnel. Santé!
BOSKA story
En natuurlijk was daar de BOSKA story. Dus werden vier generaties ondernemerschap werden verpakt in een Monty Python-achtige enscenering. Want voor droge korst moet je ergens anders zijn. Inmiddels wordt er een wat meer ‘corporate’ toon aangeslagen. Per definitie saaier, maar wel begrijpelijk als er deuren naar een groter publiek geopend moeten worden. Gelukkig hebben ze daar genoeg tools voor om de scherpe randjes eraf te halen.